FRA SYSTEMVELFÆRD TIL RELATIONSVELFÆRD

 

Mærketiltag 1: ”Vejen ind” – Stedet, hvor trådene samles.

Formål: Alternativet ønsker at skabe et sted hvor alle borgere kan få støtte, gode råd og vejledning til at komme videre eller ud af svære situationer. Stedet skal være åbent for alle – og er blandt andet tiltænkt syge, socialt udsatte og borgere med psykisk sårbarhed eller fysisk handicap. Borgerne kommer frivilligt, og der skal ikke være krav til dem. Relationen mellem medarbejdere og borger bygges op omkring tillid og menneskeligt nærvær. Den enkelte borger skal opleve at blive lyttet til og være medskaber på de løsninger, der vælges. Der er ingen tunge procedurer eller lange ventetider.

Inspirationen til forslaget kommer fra ”Din Indgang” i Fredericia kommune, men vi vil udvide tilbuddet, så rådgivning også gives på det psykosociale, beskæftigelses og børne/familieområdet.

Indhold: Udsatte, syge, psykisk sårbare og fysisk handicappede borgere samt deres familier og pårørende kan for eksempel få:

  • Hjælp til afklaring af behov
  • Overblik over økonomi
  • Håndtering af stress og følelser
  • Praktiske råd i forbindelse med f.eks. boligsøgning
  • Hjælp til kontakt til frivillige foreninger
  • Hjælp til at være pårørende
  • Koordinering med andre kommunale instanser og afdelinger

 

Mærketiltag 2: ”Flexjob-central”

Formål: At gøre det nemmere for borgere med nedsat arbejdsevne at finde mulige flexjob.

Mange mennesker med nedsat arbejdsevne enten pga. sygdom eller handicap oplever, at det kan være problematisk at finde et flexjob. De står med kravet fra kommunen, men hvad skal man gøre, når der nu ingen jobs er med så kort en arbejdstid? Det opleves som en kæmpe psykisk belastning. Det er som at sige ”Tik, du er den” til en person, der lige har fået amputeret sine ben!

Indhold: Der oprettes en Flexjob-app, hvor det offentlige, det private erhvervsliv og ideelt set private borgere kan ”søge arbejdskraft”. Den jobsøgende kan oprette en profil med antal timer, der kan arbejdes. Derudover kan den jobsøgende angive kompetencer og præferencer.